Zeven Europese banken zakken voor stresstest

Datum: 23-07-2010    Schrijver: Oscar Toom    Aantal reacties: 4

De Nederlandse banken ING, SNS, Rabobank en ABN Amro/Fortis zijn geslaagd voor de zogenoemde stress-test. Zij zijn daarmee solide genoeg om een nieuwe economische terugval te doorstaan. Bij 91 Europese banken is een risico-analyse uitgevoerd door het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), een toezichtsorgaan op het Europese bankwezen. Zeven banken hebben de test niet doorstaan. Daarbij gaat het om het Duitse Hypo Real Estate, de Griekse ATE Bank en vijf Spaanse spaarbanken. Zij komen gezamenlijk €3,5 mrd aan kapitaal tekort om aan een minimaal kernvermogen (tier 1-ratio) van 6% te voldoen. De nationale autoriteiten gaan met de betrokken banken overleggen of zij hun kapitaalbasis moeten versterken.

Scenario's
Bij de analyse is onder meer gekeken naar scenario's waarbij de werkloosheid oploopt, de economie weer krimpt, de aandelenmarkten inzakken en banken te maken krijgen met meer slechte leningen in hun portefeuille. Ook zijn de banken onderworpen aan een test waarbij er sprake zou zijn van crisis op de markt voor staatsobligaties.

De test moest duidelijk maken of het Europese bankwezen er nog goed voorstond na de recente onrust over de financiële positie van de overheden in Griekenland, Spanje en Portugal. Veel banken bezitten schuldpapieren van deze landen.

Spaarbanken
Het begon als een exercitie om de gezondheid van het Spaanse bankwezen aan te tonen, maar groeide uit tot een keuring van een groot deel van het Europese bankwezen. Vooraf was al verwacht dat Nederlandse banken de test zouden doorstaan.

Hypo Real Estate werd al genoemd als bank die niet zou slagen, Spaanse spaarbanken lagen eveneens in de vuurlinie. In Spanje deden in totaal 27 banken mee aan de test, in Duitsland waren dat er veertien, in Griekenland zes.

In de Verenigde Staten zijn banken vorig jaar al aan een stress-test onderworpen. Tien banken, waaronder Citigroup en Bank of America, moesten daarna bijna $75 mrd aan kapitaal ophalen.

Reacties op dit artikel

Plaats uw reactie
Uw naam
Uw reactie
Contact Over uw-spaarrente.nl Sitemap © Uw-spaarrente.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)