WestlandUtrecht Bank wil van beperkingen af

Datum: 19-11-2010    Schrijver: Oscar Toom    Aantal reacties: 4

AMSTERDAM - WestlandUtrecht Bank, een dochter van ING Groep, wil af van de beperkingen die de Europese Commissie stelt bij het aantrekken van spaargeld. Nu de bank sinds deze week commercieel zelfstandig opereert, kan het door die restricties niet scherp genoeg concurreren. Dat zegt topman Sjaak de Graaf in een gesprek met Het Financieele Dagblad van vrijdag. De Europese Commissie legde financiële dienstverleners die na de economische crisis staatssteun kregen, beperkingen op bij het stellen van rentetarieven. Deze maatregel moest de concurrentiepositie van branchegenoten beschermen die geen overheidssteun kregen.

Los
WestlandUtrecht Bank vreest echter te weinig geld te kunnen aantrekken nu de instelling commercieel en operationeel los is van ING. ''Als we hebben bewezen los te staan, vind ik niet dat wij moeten worden gedwongen om met onze handen gebonden te opereren'', aldus De Graaf. Tot voor kort was WestlandUtrecht Bank vooral een intermediaire bank (zonder filialen), maar de organisatie is van plan uit te breiden tot een volwaardige bank voor consumenten. Er zijn achthonderd medewerkers, 170.000 klanten en er staat 37,5 miljard euro op de balans. De verzelfstandigde instelling is de vijfde consumentenbank van Nederland.

Levensbelang
De Graaf wijst erop dat een goede positie op de spaarmarkt van levensbelang is voor een bank die op eigen benen staat. Dat lukt volgens hem alleen als de bank ontheffing krijgt van de restricties vanuit Brussel. ''De spaarmarkt is zeer prijsgevoelig. Maar als onderdeel van ING mogen wij niet de scherpste tarieven bieden. Daardoor is het moeilijk om substantiële bedragen aan te trekken'', zegt De Graaf in het FD. Op termijn zal ING Groep de WestlandUtrecht Bank geheel verkopen als onderdeel van het herstructureringsplan dat ING na de staatssteun is opgelegd.

Reacties op dit artikel

Plaats uw reactie
Uw naam
Uw reactie
Contact Over uw-spaarrente.nl Sitemap © Uw-spaarrente.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)