Nederlandse spaarder blijft bij zijn bank

Datum: 29-06-2010    Schrijver: Oscar Toom    Aantal reacties: 4

De Nederlandse spaarder blijft steeds meer bij zijn eigen bank. De lage rente, financiële crisis en de drama’s rond de IJslandse prijsvechter Icesave en DSB hebben ervoor gezorgd dat de consument veel minder dan voorheen het hoogste rendement zoekt voor zijn spaargeld.

„Er is minder interesse om te veranderen van bank dan voor en tijdens de crisis”, zegt Edmond Hilhorst, directeur en medeoprichter van de vergelijkingssite Independer.nl. „Voor de crisis nam het ‘shoppen’ toe, maar we zitten nu op een kwart van wat het was tijdens de crisis en ongeveer op de helft van wat het was voor de crisis.”

Ook de Rabobank, de grootste bank van Nederland, ziet dat de trend is gekeerd. „De spaarmarkt is tot rust gekomen. De klant is er minder mee bezig waar hij een paar tienden meer rente kan krijgen”, stelt Rob van den Aker, commercieel directeur particulieren bij Rabobank.

Het meer behoudende gedrag van de spaarder zegt niets over het sparen zelf. „Er wordt massaal gespaard, maar massaal bij de eigen bank”, aldus Hilhorst. Cijfers van De Nederlandsche Bank laten zien dat er eind april 291 miljard euro aan spaargeld (inclusief deposito’s) uitstond. Eind 2009 was dat ruim 284 miljard euro.

De redenen voor de trendbreuk op de spaarmarkt zijn verschillend. Ten eerste zijn consumenten risico gaan mijden door de crisis en de recessie die volgde. Ook de sterk gedaalde rente speelt mee. Door de veel lagere rente is er voor banken minder ruimte om elkaar te beconcurreren op het rentetarief.

Reacties op dit artikel

Plaats uw reactie
Uw naam
Uw reactie
Contact Over uw-spaarrente.nl Sitemap © Uw-spaarrente.nl is een initiatief van Uwvergelijkingsite.nl (KvK nr. 51253070)