Nederlanders sparen steeds meer

Datum: 06-04-2012    Schrijver: Uw-spaarrente.nl    Aantal reacties: 1049

Sparen levert bar weinig op. De rente op het spaargeld is zo laag dat het geld zelfs minder waard wordt, alleen al door het op een rekening te zetten. Inmiddels zijn de spaarrentes aan een duikvlucht bezig, terwijl de inflatie oploopt. Deskundigen verwachten dat sparen de komende tijd nóg minder aantrekkelijk wordt: ,,Maar we blijven liever sparen dan dat we het uitgeven.”

Normaliter ziet een spaarder door de rente op zijn rekening zijn vermogen groeien, maar door de stijgende inflatie wordt het kapitaal juist minder waard. ,, Dat betekent dat het rendement op een spaarrekening negatief wordt. We teren in feite in op ons eigen spaartegoed”, zegt hoogleraar Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg.

Het inflatiecijfer lag in februari op 2,5 procent afgezet tegen de gemiddelde rente van de vier grootste Nederlandse banken van 2,2 procent verliest een spaarder 0,3 procent. Dat wil zeggen dat een consument met een spaartegoed van 100 euro 0,33 cent verliest.

Eind vorig jaar leek het er nog op dat er een spaarrenteoorlog zou losbarsten onder banken om nieuwe spaarders binnen te halen. Maar sinds een maand zijn de spaarrentes weer aan het dalen. Volgens Eijffinger is dat het gevolg van de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) die in totaal 1000 miljard ter beschikking heeft gesteld aan de Europese banken.

Eijffinger: ,,Hierdoor is het makkelijker geworden om geld uit de kapitaalmarkt te halen en zijn banken minder afhankelijk van het spaargeld van consumenten. De noodzaak om met hoge rentes klanten aan te trekken is daarmee voorlopig van de baan.”

Hij verwacht dat de rentes verder zullen dalen en de inflatie eind dit jaar zal oplopen, waardoor het nóg aantrekkelijker zal worden om te sparen. Ondanks dat het weinig oplevert om te sparen, zien deskundigen toch dat Nederlanders juist méér zijn gaan sparen.

,, Sinds het crisisjaar 2008 hebben we niet zoveel gespaard als vorig jaar. Vorig jaar groeide het gespaard vermogen met 18 miljard euro. Daarmee hebben we met z’n allen 313,8 miljard euro op spaarrekeningen staan. Mensen zijn een stuk onzekerder geworden over hun eigen financiële situatie en houden de hand op de knip,” licht onderzoeker Oscar Toom van Uw-Spaarrente.nl toe.

Ook hoogleraar Fred van Raaij van de Universiteit van Tilburg ziet dat Nederlanders almaar spaarzamer zijn geworden. ,,De dalende rente en de stijgende inflatie ontmoedigt ons duidelijk niet om te sparen. Het is goed als mensen een buffer hebben voor tegenslagen, maar als iedereen massaal spaart dan is dat slecht voor de economie.”

Volgens Van Raaij is het ouderwets sparen weer in. ,, Vroeger namen mensen een krediet om iets te kopen. Nu sparen mensen ervoor. In 2008 dacht ik nog dat mensen meer zouden gaan speculeren met huizen en meer zouden durven te investeren, maar ik heb ongelijk gekregen. Mensen zijn onzeker over hun baan en hun huis en maken een pas op de plaats. Spaarzaamheid is weer een deugd geworden.”

De Consumentenbond raadt consumenten aan om rond te shoppen. ,,Kijken welke bank een aantrekkelijke rente biedt, kan lonen. Zeker nu de inflatie oploopt. Geld voor een jaar vastzetten op een spaarrekening kan aantrekkelijk zijn, maar ook hier zijn renteverschillen.”

Reacties op dit artikel